ייעוץ לאבטחת איכות ,תקינה ומים | Quality & Standardization Consulting

צור קשר - 052-2232547

שאלות ותשובות

  • מה ההבדל בין אישור תקן ל"תו תקן"?
    אישור תקן הינו אישור שמוציא מכון התקנים הישראלי לאחר שבדק טובין (מוצרים) שהגיעו ארצה ביבוא, חל עליהם תקן רשמי והם נמצאו מתאים לדרישות התקן. לעומת זאת "תו תקן" הינו מותג של מכון התקנים הישראלי הניתן למוצרים שנמצאים בפיקוח (בדרך כלל וולונטרי) רצוף של מכון התקנים. הפיקוח כולל סקירה של מערכת האיכות של הארגון לפחות אחת לשנה ובדיקה של המוצרים שלו (המסומנים ב"תו תקן") כמה פעמים בשנה. "תו תקן" ניתן לקבל גם על מוצר שהתקן שלו איננו רשמי או מחייב. קבלת "תו תקן" מחייבת תהליך של הכנה לא פשוטה של הארגון היות והוא חייב לתחזק מערכת איכות כמעט בדומה ל – ISO 9001.
  • מדוע שווה לי לקבל איזו 9001?
    תקן ISO 9001 הינו תקן של ניהול מערכות איכות. ארגון בעל תעודה ל – ISO 9001 הינו ארגון שלפחות תיאורטית עובד נכון יותר, יעיל יותר וחסכוני יותר. הקמת מערכת איכות ועבודה על פיה יכולה לחסוך לכל ארגון עלויות עצומות הנקראת בשפה המקצועית "עלויות אי האיכות" לדוגמה: בקרה וניתוח של תלונות לקוח המתקבלות בארגון יכולה לסייע לארגון לפתור בעיה מהותית ולחסוך כסף רב ולמנוע נזקים ללקוחות.
  • למה חשוב לקבל הסמכה של הרשות הלאומית להסמכת מעבדות?
    מעבדת בדיקה או כיול הנמצאת תחת פיקוח של צד שלישי, אשר בודק את תפקודה, את התנהלותה, את הדו"חות שהיא מוציאה ומבקר אותה, מן הסתם תפיק תוצאות אמינות יותר ומדוייקות יותר. קיימים לא מעט ארגונים וגופים ממשלתיים אשר אין ביכולתם לפקח מקרוב על מעבדות אשר נותנות להם שרותים ועל כן הם סומכים על הרשות הלאומית להסמכת מעבדות . היתרון הוא כפול: פעם אחת לגופים העובדים עם המעבדה ופעם שניה למעבדה עצמה אשר יכולה להיות בטוחה בתוצאות שאותם היא מפיקה.
  • מדוע יבואן זקוק לייעוץ בתהליך היבוא? האם סוכן המכס או חברת השילוח אינה מספקת?
    מניסיוני הרב בעבודה עם יבואנים ולא רק "קטנים" אלא גם חברות גדולות העוסקות ביבוא, נוכחתי לדעת שרוב רובם של היבואנים איננו מתמצא בדרך ההתנהלות מול מכון התקנים. היבואנים אינם קוראים את התקנים הרלוונטיים (הכתובים לעיתים בשפה מאד מקצועית) ואינם מודעים למה עליהם להגיש למכון התקנים על מנת שתהליך השחרור יהיה מהיר. סוכן המכס עוסק אך ורק בתחומים המנהלתיים ובניירת. הוא מעביר ניירת למכון התקנים (שלעיתים מגיעה ליעדה ולעיתים לא), הוא חותם על מסמכים (שלפעמים נדרשים ולפעמים לא) ומשלם תשלומים (שלפעמים מיותרים). על מנת לחסוך בהוצאות מיותרות, לזרז את שחרור הסחורה ולהכיר את התהליך מבפנים, כדאי לקבל ייעוץ מקצועי.
  • האם איני יכול להכין את הארגון שלי להסמכה לבדי? מדוע עלי להיעזר ביועץ? כן. ניתן לבצע הסמכה באופן עצמאי. עם זאת בתחומי ההסמכות למינן ובתחומי האיכות ישנו ערך מוסף משמעותי למי שמתמחה בכך וזהו תחום עיסוקו. ממש כפי שמשאירים למומחים את הטיפול במקרים של צנרת דולפת או טיפול בגינה. אם אתם מתייעצים עם מומחים בנושאים יומיומיים, לא כדאי להתחיל להתפשר דווקא בעסק שלכם.
  • האם שווה לי בכלל לקבל היתר ל"תו תקן" למוצרים שלי? לעיתים כן, לעיתים לא ולעיתים מאד כדאי. הכל תלוי בשוק בו העסק שלך מצוי, רמת התחרות והכדאיות הכלכלית. אם לדוגמה אתה ארצה מייבא לארץ בשנה משלוחים רבים של המוצר אותו אתה מוכר, הרי שבהחלט שווה לשקול לקבל היתר ל"תו תקן" היות וההיתר יחסוך ממך עליות בדיקה וזמן יקר בזמן היבוא. דוגמא נפוצה נוספת, היא של יצרנים אשר נדרשים ע"י לקוחותיהם בחו"ל להציג תעודה על טיב המוצר (Product Certificate) ואז כדאי לשקול קבלת היתר ל"תו תקן". לעומת זאת במקרה של יצרני יין למשל, המותג מוכר את עצמו ואין צורך בהיתר של מישהו אחר. לסיכום - כדאי לבחון את המקרה לגופו על מנת להכריע בדבר קבלת היתר ל"תו תקן" למוצרים, ייעוץ מקצועי בנושא יכול לעמוד על המקרה הספציפי ולסייע בקבלת החלטה שעשויה לחסוך לארגון לא מעט כסף וזמן.
  • האם תחום המים לא מוסדר על ידי משרד הבריאות? חלקית בלבד. איכות המים נמצאת בפיקוח משרד הבריאות רק עד לשעון המים של הארגון (או הבית) שלך. כל שנעשה בתוך הארגון שלך איננו באחריות משרד הבריאות. גם הפיקוח והבקרה שמשרד הבריאות עושה הינה די מצומצמת ומסתמכת על עבודת מעבדות חיצוניות.
  • מדוע חשוב לעבוד עם ספק מאושר? חומר הגלם המסופק ע"ח ספק חיצוני הינו מרכיב חשוב ביותר במוצר המוגמר. חומר גלם פגום אשר איננו מתאים לדרישות המפעל עלול להוביל למוצר פגום ונזק כספי רב. לכן, חשוב מאד להקפיד שחומר הגלם הינו באיכות הנדרשת. מערכת אישור הספקים מבטיחה זאת באמצעות מספר דרכים: בחינת מערכת האיכות של הספק, בחינת תעודות הבדיקה של חומר הגלם, בקרה סטטיסטית אחר חומר הגלם המסופק למפעל, מבדק איכות אצל הספק ועוד. כל זאת יאפשר למפעל להכניס לקווי היצור חומר גלם המתאים לדרישותיו ולהימנע מנזקים כספיים בהמשך.
  • האם איני יכול להכין את המעבדה שלי, בעצמי, למבדק של הרשות הלאומית להסמכת מעבדות? כן, אתה יכול. אולם לכל דבר, כידוע יש מחיר. על מנת לעבור בהצלחה מבדק של הרשות יש צורך בניסיון וידע בדרישות התקן, להבין ולהכין הן את מערכת האיכות של המעבדה והן את הצד המקצועי של המעבדה. למבדק יש תג מחיר לא נמוך כלל ועיקר ולבצע אותו פעמיים או שלוש עלול להיות מבצע לא נעים, קשה ויקר. לעומת זאת, כמנהל מעבדה אשר במשך שנים הכין את המעבדה שלו למבדקים כאלו אוכל לחסוך לך את ההוצאות והתסכול שבתהליך.
  • מה תעזור לי חוות דעת מקצועית? במקרים לא מעטים נוצר צורך לצרכן לקבל חוות דעת מצד ג' על מוצר שרכש והסתבר שהוא לא תקין, מקולקל או שאיננו מתאים לייעודו. ברוב המקרים הללו פורץ ויכוח בין הצרכן לבין בעל העסק ולעיתים הוויכוח מגיע עד לבית המשפט. רוב הצרכנים אינם מכירים את כל הצדדים המקצועיים, לא שולטים ברזי התקינה ועלולים עקב טיעון לא מדוייק לנחול אכזבה. חוות דעת הניתנת ע"י מומחה בתחום, מתקבלת ע"י בתי המשפט ועשויה לעזור לצרכן במאבקו הצודק.